Tietopaketti vanhemmille
Tietopaketti vanhemmille
Vanhemmille
Tältä sivustolta löytyy tärkeää tietoa nuorten painijoiden vanhemmille. Mitä paremmin isät ja äidit ovat perillä lastensa harrastuksista, sitä parempi tuloksia saadaan aikaan. Vasemmalta löytyy omat tietosivut harjoituksista ja ajankohtaisista tapahtumista.
Ja jos on jotain kysyttävää, niin ottakaa yhteyttä. Painisalilla voi ryhmän vetäjältä kysyä ihan mitä tahansa, tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Sähköpostilla on myös hyvä kysyä asioista paini.lnm@gmail.com. Lisätietoa painiharrastuksesta myös lajiliiton sivuilla http://painiliitto.net.
Harjoitus infoa
Harjoitusryhmien harjoitusajat löytyvät täältä. Seuraavassa muutamia tärkeitä sääntöjä painiharjoituksiin liittyen:
- Ajoissa harjoituksiin. Olkaa paikalla mieluummin 5 minuuttia liian aikaisin kuin 5 minuuttia liian myöhään. On ikävää, kun tusina odottaa viimeistä tossunnauhojen sitojaa.
- Ei sairaana harjoituksiin. Flunssaisena tai mahavaivaisena ei harjoituksiin kannata lähteä, vaan taudit on paras sairastaa kotona. Erityisen tarkkana kannattaa olla erilaisten ihottumien tai ihotautien kanssa.
- Suihkuun kotona tai salilla. Huolehtikaa siitä, että lapset käyvät aina suihkussa harjoitusten jälkeen joko salilla tai kotona. Jos painija väittää, ettei harjoituksissa tullut hiki, niin hän aivan varmasti valehtelee. Harjoituksissa suihkussa käynti on kuitenkin hankalaa, koska pukuhuoneet sijaitsevat alakerrassa ja painisali yläkerrassa.
- Asianmukaiset varusteet harjoituksiin. Painitreeneihin riittää alkuvaiheessa mainiosti t-paita, verkkarit ja sisäliikuntakengät. Jos paini tuntuu olevan se oma juttu, niin etenkin painitossut kannattaa hankkia. Kilpailuissa kulkevien on hyvä hankkia jatkossa omat painitrikoot, vaikka seuran trikoitakin saa vapaasti käyttää.
- Juomapullo kyllä, karkit ei. Oman vesipullon voi harjoituksiin ottaa matkaa, sillä yleensä ehditään pieni paussi pitää. Vesi on paras janojuoma treeneissä, limpparit sen sijaan ovat ehdottomasti kielletty.
- Mukana tai kaupassa. Pienet painijat voi huoletta jättää painimaan, sillä valmentajat ovat paikalla sitä varten, että kuri salilla säilyy. Treenien aikana vanhemmat voivat käydä lenkillä, kaupassa tai vaikkapa nostelemassa puntteja liikuntahallin punttisalilla. Toki saa seurata menoa molskin laidalla ja vaikkapa tulla avuksi ohjaamaan poikia.
- Ilmoitus haavereista. Salilla voi aina sattua ja tapahtua jotain vahinkoja, sillä paini on kontaktilaji. Tämän johdosta kaikilla painijoilla on oltava voimassa oleva vakuutus. Jos jotain vahinkoa sattuu, niin kertokaa siitä mahdollisimman nopeasti valmentajille. Aivan pienistä mustelmista ei kannata lääkäriin rynnätä. Kontaktit kuuluvat lajiin. Jääpussi tai vaikkapa pakkasesta löytyvä sekavihannespussi parantaa 95 prosenttia painikolhuista ennen nukkumaan menoa.
Painiin voi myös tutustua net:ssä. Netti on pullollaan painiotteluita ja tekniikkanauhotteita. Eräs erittäin hyvä painitekniikaa sisältävä sivu löytyy täältä.
Kilpailemisesta
Paini on parasta paikan päällä seurattuna. Lähtemällä mukaan kilpailuihin kannustamaan jälkikasvua näet ja koet huomattavasti enemmän. Ja vaikka pojat tomeria reissussa ovatkin, niin aina silloin tällöin isän tai äidin kehu tai lohdutus olisi paikallaan.
Kilpailuista ilmoitetaan Ajankohtaista sivuilla ja sähköpostilla vanhemmille. Mukaan pääsy on lähes varmaa etenkin silloin, kun lähdet omalla autolla ja otat seuran pikkupainijoita kyytiin. Mahdollisuuksien mukaan teemme myös ns. perheretkiä bussilla, kunhan sopivia kisoja lähiseudulla järjestetään.
Kuka voittaa ja miksi?
Painiottelun voi voittaa selätyksellä, pistevoitolla, ylivoimaisella pistevoitolla ja luovutuksella. NS. jaksopainissa painiaika on 3x2 min (otteluvoittoon tarvitaan kaksi jaksovoittoa). Joissakin kisoissa painiaika voi olla myös 2 tai 3 minuuttia.
Painijat ovat pukeutuneet joko siniseen tai punaiseen trikooseen. Painipaikan seinälle tulee ottelulistat, joista näkyy missä vaiheessa jälkikasvun ottelu on tulossa. Jos nimi on listalla ensimmäisenä, niin silloin oikea trikoiden väri on punainen. Toisena oleva puolestaan paini sinisessä trikoossa.
Yksinkertaisin voitoista on selätys. Jos kaverin hartiat osuvat yhtä aikaa maton pintaan heiton tai väännön seurauksena, niin olet voittaja. Painiotteluissa on tuomarit sitä varten, että he viheltävät pelin poikki siinä vaiheessa, kun ottelu on päättynyt.
Ylivoimaiseen pistevoitoon ottelu päättyy silloin, kun painijoiden välille on tullut riittävän suuri piste-ero. Tuo pistemäärä vähän vaihtelee eri kisoissa, mutta valmentajat kyllä kertovat asian. Yleensä eroksi riittää jaksopainissa kuusi pinnaa, mutta mikäli painitaan vain yksi jakso, niin ero voi olla 8 tai 10 pistettä. Jaksovoitto ratkeaa myös viiden pinnan arvoiseen heittoon tai kahteen kolmeen pisteen arvoiseen suoritukseen.
Painimaton kulmalla on yleensä pistetaulu, josta voi seurata tilannetta ottelun aikana. Enemmän otteluissa pisteitä saavuttanut voittaa, mikäli painitaan täysi otteluaika. Jos ottelu päättyy tasapisteisiin, niin ensimmäisenä ratkaisevat saadut varoitukset, sitten 3 tai 2 pisteen suoritukset. Mikäli kaikkia pistesuorituksia on myös tismalleen sama määrä, niin ottelun voittaa viimeisen suorituspisteen tekijä.
Painissa voi tulla myös ns. junttaote joissakin tapauksissa, mutta aloittelijoissa sitä ei käytetä.
Painijat ovat viimeisen päälle herrasmiehiä. Ennen matsin alkua myös kätellään niin vastustaja kuin tuomari. Sama tehdään ottelun päättymisen jälkeen.
Mitä kisoihin matkaan?
Muistilistaa painikisoihin:
- Painipassi (lisenssikortti)
- Kynsien lyhentäminen. Painijoilta tarkastetaan kynnet punnituksessa. Painijalla ei saa olla pitkät kynnet
- Painitossut ja trikoot. Trikoita löytyy seuralta, tossuina käyvät myös sisäliikuntakengät ja voimistelutossut.
- Pikkuhousut tai uikkarit pidettäväksi trikoiden alla.
- Verkkapuku tai verkkarit, t-paita ja college-paita. Painikisat voivat joskus olla yllättävän viileässä paikassa
- Eväät. Mehua, voileipää ja hedelmiä. Kilpailupaikalla on yleensä punnituksen jälkeen ruokailu, mutta kilpailupäivä saattaa venyä pitkäksi.
- Taskurahaa. Kisapaikoilla yleensä kanttiini, josta voi ostaa jotain pientä.
- NIXORAL-shampoo, pyyhe ja puhtaat vaatteet painin jälkeen päälle pantavaksi. Nixoral-shampoon käyttö kisojen jälkeen on opeteltava jo nuorena. Painijoita tulee monesta eri seurasta ja jollain voi olla joku ihosairaus, jota punnituksessa ei huomauta. Nixoral pienentää tartuntariskiä.